top of page

Kunskapsbank

Få reda på allt i i vår kunskapsbank

  • Vad är solkraftsystem?
    För att få elektricitet från solpanelerna kopplas många solceller ihop med varandra då varje cell bara kan generera en liten del elektricitet. När solens strålar träffar solcellerna i panelen uppstår en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan och metallkontakterna tar upp laddningen, vilket resulterar i "likström". Din växelriktare omvandlar sedan likströmmen till växelström som kan användas i hemmet.
  • Varför ska jag satsa på solkraftsystem?
    Ett solkraftsystem minskar din beroende av elbolagen och hjälper dig att spara pengar. Samtidigt bidrar du till en mer hållbar värld genom att använda förnybar energi. Dessutom kan du minska dina elkostnader och kanske till och med tjäna pengar genom att delta i en balanstjänst.
  • Hur mycket kostar det att installera solkraftsystem?
    Kostnaden varierar beroende på storleken och komplexiteten av installationen, men vi strävar efter att erbjuda konkurrenskraftiga priser och vi kan ge en gratis offert efter att ha granskat din fastighet.
  • Vad är livslängden på solkraftsystem?
    Solkraftsystem är konstruerade för att vara hållbara - vanligtvis 15 till 30 år eller mer. De har också långa garantier på upp till 15–30 år, vilket ger dig trygghet med din investering.
  • Behöver jag ansöka om bygglov för solkraftsystem?
    Vanligtvis krävs inget bygglov för installation av solkraftsystem om de placeras direkt på taket och följer byggnadens detaljplan. Men det finns alltid undantag. Det är därför viktigt att alltid kontrollera fastighetens detaljplan. Om bygglov krävs måste det följas. Detta gäller särskilt om fastigheten är klassad som kulturhistoriskt värdefull, blåklassad, grönklassad, eller om solpanelerna är monterade lutande från takytan. Det är bra att kontakta kommunen om du är osäker.
  • Behöver jag ha ett speciellt elavtal?
    Nej, ditt befintliga elavtal fungerar. Vi skickar en förhandsanmälan till nätägaren. Om du planerar att även installera en balanstjänst som Checkwatt måste du se till att du har ett kompatibelt elhandelsbolag. Du hittar de kompatibla elhandelsbolagen på Checkwatts hemsida.
  • Hur många paneler får plats på mitt tak?
    Det beror på storleken och takets utformning. För att ge en exakt uppskattning behöver vi göra en bedömning av din fastighet. Skicka in en förfrågan så kan vi utvärdera möjligheterna.
  • Hur mycket kan jag spara med solkraftsystem?
    Besparingarna varierar beroende på flera faktorer, inklusive hur mycket solljus din plats får och storleken på din installation. Vi presenterar alltid en beräknad återbetalningstid i våra kostnadsfria offerter. Kan man få bidrag för att installera solkraftsystem som privatperson? Absolut, du kan få bidrag för att installera solkraftsystem! I Sverige finns det ett s.k. Grön ROT-bidrag som ger dig rätt till en skattereduktion på 20% av arbetskostnad och material för installation av solkraftsystem. Det maximala beloppet är 50 000 kr per person och år. Vi hjälper alltid våra kunder att ansöka och ser till att de får det maximala tillgängliga bidraget för installationen!
  • Kan man få bidrag för att installera solkraftsystem som företag?
    Nej, för närvarande finns det inget bidrag för företag.
  • Kan ni hjälpa med finansiering?
    Ja, vi samarbetar med Wasa Kredit för att erbjuda finansieringsalternativ för privatpersoner. Med Wasa Kredit erbjuder vi räntefri avbetalning på ditt köp under 36 månader. Du har möjlighet att sprida kostnaden för köpet över en längre tid utan extra kostnad. Wasa Kredit är en del av den välrenommerade Länsförsäkringar-gruppen och är känt för sina flexibla finansieringslösningar som underlättar för både privatpersoner och företag. För att utnyttja detta erbjudande krävs ett godkänt kreditbeslut från Wasa Kredit, inklusive en enkel kreditprövning. Detta gör ditt köp mer ekonomiskt överkomligt utan oro för räntekostnader. Inga extra avgifter eller kostnader tillkommer.
  • Jag har en defekt solpanel, vad ska jag göra?
    Om det är ett produktfel omfattas det av din produktgaranti och du bör anmäla det som ett supportärende till oss genom att mejla support@herrangen-solteknik.se Om det är en fysisk skada som inte uppstått under installationen blir det ett försäkringsärende och du bör kontakta ditt försäkringsbolag. Kontakta oss på support@herrangen-solteknik.se för att reparera eller byta ut din panel.
  • Vad händer om blixten slår ner i solpanelerna?
    Blixtnedslag omfattas inte av produktgarantin, så du bör kontakta ditt försäkringsbolag. Anmäl också skadan till oss på support@herrangen-solteknik.se
  • Kan mina solpaneler gå sönder?
    Ja, men i mycket höga temperaturer, något som är mycket ovanligt i Sverige. De kan också skadas genom överhettning vid bristfällig ventilation där solstrålningen är för intensiv, vilket kan leda till att solcellerna förlorar sin effektivitet. Det är dock inte någon stor risk i Sverige. Panelerna kan skadas av felaktig installation, så det är viktigt att anlita ett seriöst solcellsföretag som är erfaret inom montering. Om panelerna monteras felaktigt och med fel material ökar risken för skador. En panel kan definitivt skadas av till exempel ett fallande träd eller en golfboll, det vill säga något som träffar panelen snabbt och kraftigt.
  • Hur underhåller jag mina solpaneler?
    VINTER/ HÖST För att säkerställa elproduktionen behöver du inte skotta bort snö eller rengöra panelerna. Mycket av smutsen tvättas bort av regn och väldigt lite el produceras under vinterhalvåret. Att avlägsna snö från panelerna kostar oftast mer än värdet på den elproduktion som kan gå förlorad. I undantagsfall, när det finns mycket snö, kan det vara lämpligt att ta bort snön från taket och försiktigt borsta bort snön från solcellspanelerna för att bevara både panelernas och takets livslängd. Om detta behövs är det viktigt att personen som utför detta arbete på taket använder ordentlig säkerhetsutrustning för att minimera risken för fallolyckor, och gå aldrig på en panel då det kan orsaka mikrosprickor. För att avlägsna snö och löv på ett säkert sätt kan du använda ett teleskopstativ med en gummiskrapa. VÅR/SOMMAR En lämplig tid att inspektera din anläggning är på våren när snön smält bort. Här är några steg du kan följa: Inspektera dina solcellspaneler noggrant från marknivå för att upptäcka eventuella synliga skador. Se till att det inte finns sprickor eller skador som kan ha uppstått under vintern. Kontrollera att kablar inte är i kontakt med vassa kanter, särskilt i kabelböjarna. Se till att alla synliga kablar är i gott skick och inte har skador från gnagare. Kom ihåg att solcellspaneler är känsliga. Gå aldrig på en panel eftersom det kan orsaka mikrosprickor, även om cellerna är skyddade under glaset. Tryck som är jämnt fördelat över panelen, som till exempel snö, är dock okej. Om du märker av missfärgningar på solcellspanelerna, bör du kontakta oss på support@herrangen-solteknik.se Regelbundet kontrollera larmindikatorerna på växelriktarna för att säkerställa att de fungerar korrekt. Undersök din anläggning för eventuella tecken på vattenläckage, särskilt efter perioder med kraftigt regn. Om du vill rengöra panelerna bör du använda regnvatten, särskilt om det finns mycket pollen. Kranvatten kan orsaka kalkavlagringar på panelerna. Med digital övervakning av solcellsanläggningens produktion i appen till växelriktaren kan du själv övervaka och säkerställa att anläggningen producerar som förväntat. Om du märker avvikelser, tveka inte att kontakta oss för support och rådgivning.
  • Hur påverkar vädret min elproduktion?
    Det är sällan som dina paneler inte producerar någon el alls på grund av vädret, men produktionen varierar naturligtvis beroende på om det är soligt eller om det är snöstorm. Om 100% är all den el din anläggning producerar på ett år kan du förvänta dig att mer än 50–70% produceras under våren och sommaren. Till exempel minskar elproduktionen med 50% vid molnigt väder jämfört med soligt väder. Man kan förvänta sig att produktionen minskar lika mycket vid regn, vilket det förmodligen gör under själva regnet. Men det positiva med regn är att det rengör solcellerna och sänker temperaturen, vilket resulterar i bättre produktion efter regnet.
  • Vad betyder kW (kWp) och kWh?
    kW (kWp) = Den effekt som produceras per sekund. Eftersom produktionen kan variera beroende på väderförhållanden talar man om nominell effekt när man pratar om kW för en solcellsanläggning. kWh = Hushållets elförbrukning och solelproduktionen mäts i kilowattimmar (kWh). Om du använder en balanstjänst är det för antalet kilowattimmar du säljer via elnätet som elbolaget betalar dig.
  • Har jag el under ett strömavbrott?
    Då växelriktare och batterier är beroende av el för att fungera kommer de att stängas av om strömmen går och du är inte ansluten till elnätet. För att ha el vid ett strömavbrott behöver både ditt batteri och växelriktare ha stöd för vad som kallas för Ödrift samt ett separat jordtag.
  • Vad är ett solcellsbatteri?
    Det är ett batteri som ansluts till dina solceller för att lagra överskottsel från din produktion.
  • Vad är ett industriellt batteri?
    Industribatterier är speciellt utformade för att stödja olika industrier i deras verksamheter. De är utformade för att klara av högre belastningar än vanliga solcellsbatterier och uppfyller kraven i industriella miljöer. Vi erbjuder flera olika märken, valet av märke bestäms i samband med projekteringen av din anläggning.
  • Varför ska jag investera i batterilager?
    Det finns många fördelar med att investera i batterilager/solkraftsbatterier. Här är 5 anledningar: Optimera din energianvändning och ladda batteriet när elpriserna är låga för att spara pengar. Maximera användningen av dina solceller och minska risken för att förlora produktionsöverskott, vilket minskar din elräkning. Bidra till att öka andelen förnybar energi och dess användning. Öka samhällets motståndskraft och säkra tillgången till ström under krisperioder. Ha alltid reservström tillgänglig vid strömavbrott.
  • Vad är livslängden på ett batterilager?
    Livslängden för ett batterilager kan variera, men de flesta moderna system är utformade för att hålla i 10–15 år eller mer.
  • Hur länge kan jag lagra el i ett solcellsbatteri?
    Beroende på batteriets storlek eller antalet batterier kan du lagra din egenproducerade el längre. De flesta lagrar el i batteriet under dagen när solen skiner och använder elen på eftermiddagen när den behövs som mest. Om du genererar mer el än vad din fastighet förbrukar eller om du ställer in batteriet för att inte använda den lagrade energin, kan du i praktiken lagra överskottet från solpanelerna så länge du vill.
  • Hur många solcellsbatterier kan jag ha?
    Det bestäms främst av storleken på huvudsäkringen. Det är huvudsäkringen som avgör hur mycket energi som kan omvandlas och distribueras. Först när växelriktarens kapacitet och antal är fastställda kan man avgöra hur många batterier som kan anslutas. Dessutom övervägs det om flera batterier är nödvändiga beroende på din förmåga att generera och lagra tillräckligt med el.
  • Hur mycket kostar det att installera ett batterilager?
    Kostnaden för att installera ett batterilager varierar beroende på storleken och komplexiteten av installationen. Men vi strävar efter att erbjuda konkurrenskraftiga priser och vi kan ge en kostnadsfri offert efter att ha undersökt din fastighet.
  • Måste jag ha solpaneler för att ha ett batteri?
    Nej, faktiskt inte! Du kan ha vad som kallas en fristående lösning. Du köper batteri och växelriktare för att fylla batteriet med el direkt från elnätet när elpriserna är som lägst, vilket är på natten mellan 01:00 och 04:00. Med denna lösning har du dock inte möjlighet att använda Grönt ROT-avdrag.
  • Kan man få bidrag för att installera batterilager som privatperson?
    Absolut, du kan få bidrag för att installera batterilager! I Sverige finns det ett s.k. Grönt ROT-bidrag som ger dig rätt till en skattereduktion på 50% av arbetskostnad och material för installation av batterilager. Det maximala beloppet är 50 000 kr per person och år. Vi hjälper alltid våra kunder att ansöka och ser till att de får det maximala tillgängliga bidraget för installationen!
  • Kan man få bidrag för att installera batterilager som företag?
    Nej, för närvarande finns det inget bidrag för företag.
  • Funkar det med finansiering?
    Ja, vi samarbetar med Wasa Kredit för att erbjuda finansieringshjälp och de erbjuder två alternativ:
  • Varför får jag och min vän olika resultat med våra batterilager trots att vi har lika stora solcellsbatterier?
    Skillnader i ekonomiska resultat kan bero på att ni har olika elhandelsbolag (balansansvariga). Eftersom marknaden fungerar genom budgivning och de kan ha olika avgiftsnivåer kan det bli skillnader i intäkter.
  • Behöver jag betala skatt för intäkterna från batterilagret?
    Ja, om intäkterna överstiger Skatteverkets schablonavdrag på 50 000 (2024) ska du skatta enligt inkomst av kapital. Om du har fler frågor ska du kontakta Skatteverket.
  • Vad innebär en balanstjänst?
    En balanstjänst är avgörande för att upprätthålla balansen mellan elförbrukning och elproduktion i elnätet i realtid. Genom denna process säkerställs att elektriska kraftnät inte påverkas av störningar, vilket möjliggör effektiv och pålitlig leverans av elenergi till konsumenter. Genom balanstjänster kan transmissionsnätbolagen optimera prestandan i elnätet och minimera risken för överbelastning eller avbrott. Detta främjar skapandet av en stabil och hållbar energiförsörjning för konsumenter samtidigt som det underlättar integreringen av förnybar energi och andra distribuerade energikällor.
  • Vad är Currently?
    Currently fungerar som en samlad aktör gentemot Svenska Kraftnät och tillhandahåller stödtjänster såsom frekvensreglering av typerna FFR, FCR-N, FCR-D upp och FCR-D ned för alla anslutna resurser.
  • Behöver jag anlita ett specifikt elhandelsbolag för att använda Currently?
    Här är Checkwatts lista över kompatibla elhandelsbolag, de uppdaterar den kontinuerligt. Dubbelkolla detta innan du beställer utifall ditt elhandelsbolag har tillkommit.
  • Läs fler frågor och svar om Checkwatt och Currently
    Besök Checkwatts hemsida: https://checkwatt.se/faq
  • Hur fungerar frekvensreglering och hur kan jag delta på stödtjänstmarknaden?
    Se Checkwatts video om frekvensreglering: https://www.youtube.com/watch?v=-Z3PVUzNnak
  • Kan man få bidrag för att använda balanstjänster som privatperson?
    Nej, för närvarande finns det inga bidrag tillgängliga för privatpersoner.
  • Kan man få bidrag för att använda balanstjänster som företag?
    Nej, för närvarande finns det inga bidrag tillgängliga för företag.
  • Kan ni hjälpa till med finansiering?
    Ja, vi samarbetar med Wasa Kredit för att erbjuda finansieringsmöjligheter.
  • Varför får jag och min vän olika resultat med våra balanstjänster trots att vi har lika stora batterilager?
    Skillnader i ekonomiska resultat kan bero på att ni har olika elhandelsbolag (balansansvariga). Eftersom marknaden fungerar genom budgivning och de kan ha olika avgiftsnivåer kan det bli skillnader i intäkter.
  • Behöver jag betala skatt för inkomsterna från Currently?
    Ja, om intäkterna överstiger Skatteverkets schablonavdrag på 50 000 (2024) ska du skatta enligt inkomst av kapital. Har du fler frågor ska du kontakta Skatteverket.

Kontakta oss

08-222 220

Adress

Prästkragstigen 3

125 53 Älvjsö

Följ oss

  • Instagram
  • LinkedIn
Herrängen solteknik Logo

Med ett personligt engagemang, från idé och projektering hela vägen till driftsättning och support, levererar vi solcellsinstallationer och lagringslösningar av högsta klass. 

© 2024 Herrängen Solteknik | Privacy Policy

bottom of page